Privat skifte

Vælger man et privat skifte af et dødsbo betyder det, at arvingerne selv vælger at dele boligen uden at bruge en bobestyrer. Mange vælger at bruge en bobestyrer der er en advokat, som enten er autoriseret af skifteretten eller selv udpeget i afdødes testamente.

Arvingerne kan derfor ved et privat skifte enten selv stå for skiftet eller få hjælp fra en advokat. Der kan hurtigt opstå mange spørgsmål, når en person er afgået ved døden. Der vil i nogle tilfælde hurtigt kunne opstå gnidninger mellem arvingerne, som boligen skal deles mellem.

Fra dødsfaldet erhverver arvingerne sig en ret til deres ideelle anpart af boligen. Vælger arvingerne selv at dele boligen uden om skifteretten eller uden brug af en bobestyrer, vil de selv skulle stå for alt administrativt arbejde samt selve delingen. Delingen kan dog være et større arbejde, da der ofte vil være mange forskellige forhold, som der skal tages hensyn til og stilling til. Derfor vælger mange at få hjælp fra en advokat, fordi de har styr på alt det administrative papirarbejde samt interaktionen med det offentlige.

Derudover kan der opstå uenigheder mellem arvingerne, hvis det foregår uden en bobestyrer, da alle måske ikke kan stille sig tilfredse med fordelingen af afdødes aktiver. Ydermere vil det kunne have stor betydning for arvingernes skattemæssige forhold, hvis de ikke selv formår at vælge den rigtige skifteform.

Der vil selvfølgelig være nogle mindre omkostninger ved et privat skifte, i forhold til at benytte sig af en bobestyrer. Der er fordele og ulemper ved både et privat skifte og at have en bobestyrer ind over. Hvad man vælger er helt op til en selv.

Nogle vil gerne hurtigt have alt afklaret, som følge af afdødes bolig, mens andre tager tingene lidt som de kommer og ikke har travlt med at få det ud af verden.

Du kan læse mere om privat skifte her:

Privat skifte

Privat skifte