Skødeskrivning

Skødet er altid det endelige dokument i en bolighandel. Skødet skal indeholde detaljerne vedrørende overførslen over boligen. Bolighandlen vil være en realitet, når skødet er blevet underskrevet af begge parter.

Ved at få tinglyst et skøde er køber sikret imod sælgers kreditorer samt forsøg på at sælge boligen igen. Det kan dog være ganske svært helt juridisk at få lavet et skøde, hvor man hverken som køber eller sælger kan ende med at få fingrene i klemme.

Derfor vælger mange at få hjælp fra en boligadvokat. Dette kaldes skødeskrivning at skabe et skød til en konkret ejendomshandel. Det er oftest køber eller dennes boligadvokat, der vil stå for at fremstille skødet.

Tinglyser køber skødet, vil han samtidig fortælle alle, at ejendommen nu er købt. Har køber tinglyst skødet, vil den pågældende have ret til blot at vise det tinglyste skøde og kunne afvise andre købere af ejendommen samt nye kreditorer, der forsøger at få sikkerhed i ejendommen.

Får andre købere eller kreditorer tinglyst skødet eller panteretten, før køber har tinglyst skødet, vil køber have tabt retten til ejendommen eller panteretten. Derfor er det ekstremt vigtig at få tinglyst skøde ved køb af en ejendom.

Skødeskrivning – hvem kan skrive?

I princippet kan alle skrive et skøde. Selvom alle i princippet kan skrive skødet, er det langtfra alle der bør gøre det, da der skal tages hensyn til mange ting. Der er helt særlige regler for hvad et skøde skal indeholde, for at det bliver godkendt. Kender du reglerne og er autoriseret advokat eller jurastuderende, kan der være penge at spare.

Det anbefales alligevel at få en autoritær til at få lavet skødeskrivningen, således at du er sikker på, at skødet overholder alle regler og tager forbehold for de rette ting. Får du hjælp af en advokat, vil du også kunne være sikker på, at skødet bliver godkendt i første forsøg.