Hvem skal arve dine E-mails?

Et er, hvem der skal arve spisestellet og lamperne i stuen, noget helt andet er, hvem der skal arve alt det, du har online og på din computer. Har du staget stilling til din digitale arv?

Mange mennesker har svært ved at tale om, hvad der skal ske efter de er døde og borte. Især gælder det, meget forståeligt, at det kan være svært at tale med sin familie og nærmeste om dette emne. Netop derfor kan det være en forløsning både for dig og dem, at der er skrevet et testamente, som beskriver hvad der skal ske med dig og dine ting, når du ikke er her mere.

Din fysiske arv

Din fysiske arv gælder alle materielle ting og sager, som du har erhvervet dig gennem årene. Her kan du beskrive hvad der ske med alle dine ejendele, når du ikke er her mere.

Ved et ’normalt’ testamente gælder dog, at du ikke må testamentere mere end tre fjerdedele af arven væk. Mindst en fjerdedel skal gå til dine tvangsarvinger, som er børn, forældre, søskende etc.

Din digitale arv

Vi lever i et digitaliseret samfund, hvorfor de allerfleste er at finde på adskillige digitale platforme. Dermed er det i nudagens samfund meget usandsynligt, at du ikke vil komme til at efterlade dig en digital arv. Men hvad vil det sige og hvad skal man tage stilling til her?

Din digitale arv er samtlige konti, drives og profiler du har oprettet online. Herunder indgår således både alle E-mailkonti, Facebook-profil, Instagram-konto, Youtube-konto. Derudover omfatter din digitale arv også alle personlige online drives og tilhørende filer, såsom Dropbox, iCloud og Google Drive. Sidst men ikke mindst indgår alle officielle dokumenter fra det offentlige, som man får via borger.dk og e-Boks, også som digital arv.

På alle disse platforme har vi enorme mængder data liggende, fx i form af dokumenter, billeder og videoer. For at alt dette ikke risikerer at gå tabt i forbindelse med dødsfald, kan alt dette testamenteres videre.

Hvem skal have del i min digitale arv?

Det er ene og alene dig der afgør, hvem der får del i din digitale arv. Du bestemmer derfor også hvad og hvor stor en andel i den, eventuelle arvinger skal have.

Du behøver faktisk ikke lave et decideret testamente for at sikre dig, at dine udvalgte arvinger, kan få del i din digitale arv. Du kan nøjes med at videregive dine forskellige login-oplysninger m.m., til dem du synes skal have dem. Dette kan man således gøre mens man stadig lever, eller skrive ned i et brev eller andet, som de pågældende arvinger åbner efter bortgang. Man kan også videregive oplysningerne til din advokat.

Det vigtigste er dog, at man tager stilling til, hver der skal ske med ens digitale arv. Her skal det understreges, at den digitale arv ikke absolut skal gives videre til efterkommere – det er op til den enkelte. Dermed kan det også være, at man vælger kun at lade arvinger få adgang til visse platforme m.m.

Eksempelvis kan man lade sine pårørende få adgang til ens online drives, såsom Dropbox, hvor man måske opbevarer billeder fra familiebegivenheder osv. Hvis man derfor vurderer at ens personlige profil på fx Facebook er for personlig, kan man undlade at give login til denne videre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *